Zelf venkelthee maken

Zelf venkelthee maken | van zaadje tot kruid

Wil jij zelf venkelthee maken van zaadje tot kruid tot zaadje? Wil jij het gehele proces van zelf thee maken ook écht helemaal zelf doen? Dat is goed mogelijk en het is niet moeilijk! Ook als je geen groene vingers hebt. Het enige wat je nodig hebt is grond, venkelzaadjes, water, zon en geduld! Want geef toe, niks is zo lekker als eten en drinken regelrecht vanuit je eigen tuin.

Venkel behoort tot de schermbloemenfamilie. Deze plant is te herkennen aan de bovengrondse bolachtige structuur. De smaak van venkel is uit duizenden te herkennen. Venkel heeft een heerlijke frisse anijssmaak. Het bijzondere aan deze bijzondere venkelplant is dat zowel de knol, als het blad en de zaden gebruikt kunnen worden. Dit maakt venkel een zeer nuttige plant.

De zaden is datgene van de venkel wat uiteindelijk vaak gebruikt wordt voor de thee. Echter zijn de bladeren en de wortel van de venkel ook goed te gebruiken voor venkelthee. Als je de venkelonderdelen maar goed in kleine stukken hakt.

Het schrijven van deze blog heeft als doel om te laten zien dat zelf venkelthee maken allesbehalve moeilijk is. Binnen 10 kleine stappen heb je een fantastisch resultaat: een frisse anijsachtige kersverse venkelthee. Lees de stappen goed door en pas ze goed toe. Drinksmakelijk!

Stap 1. Venkelzaadjes zaaien in de tuin

Om zelf zaadjes van de venkel te krijgen, begin je eerst met venkelzaadjes zaaien. Venkelzaadjes moet je op een vochtige ondergrond zaaien. Zonder vocht gaan de zaadjes niet kiemen. De grond mag kalkhoudend zijn.Het beste is om venkel te zaaien na half juni. Zo kan je gecontroleerd zaadje voor zaadje in ruime potjes zaaien. Echter kan je er ook voor kiezen om venkel eind maart te zaaien. Echter is het in dit seizoen lastiger om de venkel te laten groeien.Tip: verplant venkel niet. Venkel stopt na het verplanten met groeien en schiet daarna vervolgens door. Het is dus het beste om ter plekke te zaaien en uit te dunnen.

Stap 2. Bemesten van venkel

Venkel heeft kalium en magnesium nodig om goed te kunnen groeien. Gebruik daarom geen bemesting en dergelijke. Maak het venkel zo aangenaam mogelijk. Zorg voor een warm plekje in de zon. Vergeet niet dat de grond vochtig moet blijven. Op deze manier groeien de venkelzaden het beste en het snelste uit tot volwaarde venkelplanten.

Stap 3. Oogsten

Na ongeveer 3 maanden is de venkel gereed om geoogst te worden. De knollen zijn dan ongeveer zo groot als een tennisbal. Gemiddeld weegt een venkel 250 gram.

Geen tijd om te oogsten? Dat is niet verstandig. Venkel moet je niet te lang laten zitten. Dan gaan ze net als radijsjes barsten. Dat niet alleen, venkel wordt dan ook taai en vezelig. Dat is zonde van de heerlijke structuur van venkel!

Stap 4. Zaadteelt

Knolvenkel is een kruisbestuiver. De wortels rooi je, maar kan je opnieuw planten. Zo blijf jij je eigen venkelzaden produceren voor je eigen zelfgemaakte venkelthee.

Na paar maanden zullen de eerste zaden groeien. Deze zaden kan je oogsten en drogen. Gereed voor het zelf maken van overheerlijke venkelthee. Daarnaast houd je ook elke keer overheerlijke venkel over, waarmee je heerlijke gerechten kan bereiden. Denk hierbij aan venkelsoep, gegrilde venkel of lekkere venkelsalade. Wees niet bang dat de zaadjes bederven. De zaden van venkel blijven ontzettend lang goed. De zaden blijven ongeveer 3 tot 4 jaar kiemkrachtig.

Stap 5. Stamp de zaadjes samen

Klaar om het overheerlijke venkelthee recept te bereiden? Je bent er bijna! Voor een pot venkelthee heb je één of twee eetlepel(s) venkelzaad nodig.De zaadjes kan je nu platstampen tot een moes met een lepel of de achterkant van een mes.  De zaadjes kan je in een de theezeef doen.

Stap 6. Venkelbladeren snijden

Je kan venkelthee nóg gezonder en nóg lekkerder maken, door gebruik te maken van de venkelbladeren. Snij er bladeren af. Kneus de bladeren of snij ze in hele kleine stukken.

Stap 7. Venkelwortel snijden

Snij een venkelwortel  in piepkleine stukjes. Voor een goede pot venkelthee heb je daar één of twee eetlepel(s) voor nodig.

Stap 8. Kook water

Zet water in een waterkoker of warm het op in een pannetje. Laat het water goed koken.

Stap 9. Voeg de zaadjes, wortel en bladeren samen

Voeg alle ingrediënten samen in een theezeef. Breng het water naar een lagere temperatuur dan 100 graden, aangezien hitte componenten van venkel kapot maken. Laat de venkelthee voor ongeveer twee of drie minuten trekken.

Stap 10. Breng de venkelthee op smaak

Breng de venkelthee op smaak met natuurlijke toevoegingen. Denk hierbij aan honing of sinaasappelschil. Rietsuiker is ook erg lekker, maar een iets minder gezond alternatief.

Na deze 10 stappen is je venkelthee helemaal klaar om opgedronken te worden. De geurige aroma’s van de frisse venkel zullen in je huis verspreiden. Drinksmakelijk!

Waar moet je op letten?

Er zijn twee dingen waar je op moet letten bij het consumeren van venkelthee.

  • Venkelthee moet je niet als vervanging gebruiken voor een medische behandeling. Wil je venkelthee vervangen door bepaalde medicijnen? Overleg dat dan met de zorgverlener.
  • Drink geen venkelthee als je zwanger bent. De verbindingen in venkel kunnen risico’s op bepaalde complicaties bij de zwangerschap verhogen.

Extra tips voor het zelf bereiden van frisse venkelthee

Om je een handje verder te helpen met het zelf maken van venkelthee, zijn er hierbij nog een paar laatste tips.

  • Venkelthee hoef je niet per se met de wortel, de bladeren en de zaadjes van venkel te maken. Je kan ook kiezen voor één van deze componenten. De frisse anijsachtige smaak zit in alle delen van de venkel.
  • Venkelthee kan je verder op smaak brengen met honing, suiker, munt of een scheutje melk.

Zo, nu weet jij hoe je zelf venkelthee kan maken van zaadje tot volledige plant. Geïnspireerd? Ga meteen aan de slag. Over paar maandjes zit jij dan met een heerlijke warme kop venkelthee uit eigen tuin te theeleuten