Venkelthee en zwangerschap – Hoe zit dat?

Venkelthee is een geurige drank dat gemaakt is van de bladeren en de zaden van de venkel plant. Er wordt al honderden jaren uitgebreid onderzoek gedaan naar deze geneeskrachtige plant. Historisch gezien raden verloskundigen en kruidendokters venkel aan bij zwangere vrouwen. In de moderne natuurgeneeskunde blijft venkel een populaire middel bij de behandeling van complicaties tijdens de zwangerschap en de borstvoeding.

Waarom venkelthee tijdens de zwangerschap wordt afgeraden
Er wordt veel gezegd dat venkelthee tijdens de zwangerschap slecht is voor de baby. Er gaat te ronde dat er in venkelthee een bepaalde aromastof zit die niet goed is voor de baby. Het gaat hierbij om de aromastof estragol.

Estragol heeft de volgende gezondheidseffecten:

 • Acuut: hallucinatie.
 • Regelmatig hoge dosis: leverschade.
 • Mogelijk kankerverwekkend

Vanwege deze gezondheidseffecten wordt venkelthee tijdens de zwangerschap afgeraden.

Waarom venkelthee tijdens de zwangerschap gewoon kan

Venkelthee en de daarbij behorende aromastoffen worden door de Food and Drug Administration geclassificeerd als GRAS, of ook wel gezien als veilig.

Venkelthee is dus veilig in gebruik, mits je normale hoeveelheden venkelthee drinkt.

Dit geldt ook voor tijdens de zwangerschap. Een keertje een kop venkelthee kan echt geen kwaad. Alleen de hele dag venkelthee drinken wordt wel afgeraden, met of zonder zwangerschap.

De voordelen van venkelthee tijdens de zwangerschap

Venkelthee drinken tijdens de zwangerschap is niet alleen heel verfrissend, maar brengt ook veel andere geneeskrachtige voordelen met zich mee.

Venkelthee vermindert de misselijkheid

Misselijkheid is een veelvoorkomend verschijnsels tijdens de zwangerschap. Venkelthee schijnt een zeer goede remedie te zijn tegen misselijkheid.

Venkelthee vermindert zwelling en vochtopeenhopingen

Venkel heeft een vochtafdrijvend effect. Dit houdt in dat venkelthee het overtollige vocht uit je lichaam afscheid. Voor zwangere vrouwen vormt dit een ideale drank.

Tijdens de zwangerschap vullen bepaalde lichaamsdelen van zwangere vrouwen zich met vocht. Denk hierbij aan de voeten en de enkels. Venkelthee is de drank die de klachten van vochtopeenhoping doet verminderen.

Venkelthee vermindert gasvorming en brandend maagzuur
De venkelzaden staan bekend om hun goede werking voor de darmen en de maag. Door het drinken van venkelthee worden er minder gassen opgehoopt in de darmen en krijg je minder last van brandend maagzuur.

Venkelthee maken tegen de misselijkheid

Venkelthee staat vrij goed bekend over de hele wereld. De uitstekende geneeskrachtige eigenschappen bieden je hulp bij veel gezondheidsproblemen. Hierbij een recept om je eigen kopje thee te bereiden tijdens je zwangerschap.

De benodigde ingrediënten

 • Water
 • Gestampte venkelzaden
 • Ongeraffineerde siroop of honing

Venkelthee maken

 • Plet de venkelzaden of koop poeder van venkelzaad
 • Warm water in een pan tot het begint te koken
 • Voeg het mengsel van de venkelzaden toe in het kokende water
 • Sluit de pan af met een deksel en zet het gas uit
 • Laat de venkelthee voor ongeveer vijf minuten staan
 • Maak de venkelthee op smak met honing of rietsuiker
 • Drink venkelthee warm en geniet van de enorme geneeskracht van deze plant.

Dus, drink gerust een kop venkelthee. Maar wees voorzichtig in gebruik! Neem niet teveel. Als je twijfelt, neem dan contact op met je arts.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *