Venkelthee en borstvoeding. Hoe zit dat?

Venkel is een Mediterrane kruid met groene stelen, witgele knol en klein bruine zaadjes. We zijn allemaal bekend met de venkel, maar niet iedereen is bekend met de verborgen waarde van venkel. Zo blijkt venkel een ontzettend krachtig middel te zijn voor de aanmaak van borstvoeding onder moeders.

Alleen er gaan veel vragen rond over het drinken van venkelthee bij vrouwen die borstvoeding geven. Wordt er venkelthee gedronken bij borstvoeding? Wat zijn de voordelen van het gebruik van venkelthee bij borstvoeding? Is het drinken van venkelthee veilig bij borstvoeding? Waar moet je op letten bij het drinken van venkelthee tijdens het geven van borstvoeding? Het zijn vragen waar veel vrouwen tegen aanlopen. Gelukkig zijn er duidelijke antwoorden op deze vragen.

De verborgen kracht van venkelthee

Venkel lijkt veel op het hormoon oestrogeen en is hiermee een galactagogue. Galactagogue is een stimulans voor het aanmaken van lactatie in de moedermelk. Veel gebruikte galactagogues zijn distel, fenegriek en alfalfa.

Met galactagogue  wordt de melk voedzamer en wordt de borstvoeding gestimuleerd. Daarom zijn deze middelen goed voor vrouwen die niet genoeg moedermelk hebben of geen voedzaam genoeg moedermelk produceren.

Venkelthee behoort ook tot een van de galactagogues. Het beste is om de venkelzaadjes te combineren met komkommerzaadjes. Een combinatie van deze twee zaadjes werkt het beste voor het stimuleren van de aanmaak van borstvoeding.

De geschiedenis van venkel voor borstvoeding

Venkel komt van nature voor in de landen rond de Middellandse Zee. In het oude Griekenland kreeg venkel oorspronkelijk de naam “marathon”.

De oude Grieken gebruikten venkelzaad om de productie van borstvoeding bij vrouwen te vergroten. De oude Romeinen beschouwden venkel meer als een kruidenmiddel om de gezondheid te bevorderen en het gezichtsvermogen te verbeteren, zoals beschreven staat in ” The Essential Book of Herbal Medicine.” In India wordt venkelwater ook al eeuwen gebruikt om de aanmaak van borstvoeding te stimuleren.

Wanneer venkelthee gebruiken voor borstvoeding

Denkt jij dat je melkproductie laag is? Waarom denk je dat? Veel moeders denken dat ze een te lage melkproductie, terwijl de borstvoeding eigenlijk gewoon goed is.

Als je het gevoel hebt dat je melkproductie echt  te laag is, dan is nuttig om contact op te nemen met een borstvoeding counselor of vraag advies aan een gecertificeerd lactatiekundige. Het is beter om raad te krijgen van een expert, voordat jij je volledig stort op venkelthee

Waarschuwing voor het gebruik van venkelthee bij borstvoeding geven

  • Venkel kan een allergische reactie veroorzaken bij mensen die gevoelig zijn voor wortels of selderij.
  • Als je doorbloedingsproblemen hebt, moet je een expert hulp vragen. Venkelthee kan de bloeddruk verlagen. Dit vergroot een kans op bloedingen bij mensen met bloedproblemen.
  • Venkel werkt als het hormoon oestrogeen. Wees er daarom zeker van dat je geen een of andere medisch probleem hebt, die wordt verergerd door venkelthee.
  • Venkelthee kan allergische reacties opwekken wanneer je een hoge dosering gebruikt voor langer dan twee weken. Deze allergische reacties zijn zichtbaar op de huid, maar kunnen ook invloed hebben op het ademhalingssysteem.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *